Wiosenna kasza jaglana z cukinią i młodym szpinakiem

Wiosna, wiosna ach to Ty… Jak to śpiewał Marek Grechuta. Dzisiaj na samą myśl o wiośnie gula staje nam w gardłach, a stróżka zimnego potu płynie po naszych skroniach. Czy zdążymy uzyskać w miarę płaski brzuch do pierwszych ciepłych dni? Czy zmniejszymy cellulit, chociaż o 1%? Wszystko w naszych rękach 🙂

Brzuch robi się w kuchni

A żeby wszystko szło po naszej myśli, należy odżywiać się zdrowo. Sami gotujemy, unikamy przetworzonych produktów i pijemy dużo wody (zwłaszcza to pomaga na cellulit). To nie jest strona dla kulturystów, zatem będzie zdrowo, smacznie i szybko. Cukinia, młody szpinak a do tego kasza jaglana, suszone pomidory i… zapraszam na przepis 🙂

Wiosenna kasza jaglana z cukinią i młodym szpinakiem – przepis

Przygotuj:

70-75 g kaszy jaglanej (suchej)

1 cukinię (średnią)

1 małą czerwoną cebulę

1 średnią paprykę czerwoną

3 sztuki suszonych pomidorów (w oleju)

5 sztuk czarnych oliwek

2-3 łyżki soczewicy zielonej (ja miałam ugotowaną wcześniej)

6-8 kaparów

ząbek czosnku

60-80 g młodego szpinaku

ok. 1 płaska łyżka oleju kokosowego

ok. 1 łyżki oleju z suszonych pomidorów

oregano

czosnek niedźwiedzi

sól (u mnie różowa sól himalajska)

pieprz

przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (u mnie Kamis)

odrobina limonki

Przygotowanie:

  1. Wstawiamy kaszę jaglaną. Najlepiej ugotować ją wg poniższej infografiki, którą znalazłam na stronie MAMAŁYGA. Ja moczyłam jakieś 5 minut 🙂

    Inforgrafika - jak gotować kaszę jaglaną - mamalyga

    źródło: mamalyga.org

  2. Podczas gdy kasza się gotuje, w międzyczasie na patelnię wrzucamy olej           kokosowy, pokrojoną cukinię, paprykę i cebulę. Dusimy chwilę, aż  warzywa będą miękkie.Wiosenna kasza jaglana z cukinią i młodym szpinakiem-zdjęcie1
  3. Pomidory suszone kroimy w kostkę i siup na patelnię. Kroimy oliwki i kapary (na pół) i siup na patelnię. Dodajemy soczewicę i szpinak. Dusimy chwilkę na małym ogniu, co chwilkę mieszając.Wiosenna kasza jaglana z cukinią i młodym szpinakiem-zdjęcie2
  4. Przyprawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej z suszonych pomidorów, oregano, czosnek niedźwiedzi (dwie większe szczypty). Odrobina soli i pieprzu i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Mieszamy.Wiosenna kasza jaglana z cukinią i młodym szpinakiem-zdjęcie3
  5. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i skrapiamy całość odrobiną limonki. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy na małym ogniu. I już. Szybko, łatwo i zdrowo… no i prawie jednogarnkowo 🙂Wiosenna kasza jaglana z cukinią i młodym szpinakiem-zdjęcie4

 

Oczywiście, zachęcam do bawienia się przyprawami, ziołami, czy innymi dodatkami. Można wrzucić uprażone pestki słonecznika albo dodać odrobinę sezamu. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni 🙂

Smacznego!

 

 

 

 

Podobało się?

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. A można takie z dostawą? 🙂

Dodaj komentarz

RSS
Facebook
Facebook
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM