Jak część z Was wie, nie jadam mięsa. Podczas świąt Bożego Narodzenia popełniłam błąd nie przygotowując się w zakresie dań świątecznych, w związku z czym jadłam tylko pierogi, uszka, barszcz i kapustę wigilijną. Tym razem postanowiłam podejść do tematu w nieco bardziej odpowiedzialny sposób. Jak na dorosłą (o, Jezu!) osobę przystało.

Pasztet warzywny – idealny na święta

Jeżeli chcesz spróbować czegoś nowego podczas świąt, to zdecydowanie polecam pasztet warzywny. Można zjeść go na ciepło, na zimno, jako przekąskę – jak tylko masz ochotę. Dodatkowo atutem pasztetów warzywnych jest to, że czujemy się po nich lżej niż po wersji mięsnej. Jeżeli lubisz mrozić – nie mam pojęcia jak taki pasztet zachowuje się po rozmrożeniu. Zresztą uważam, że jak go spróbujesz, to nie będzie co mrozić 🙂 Co jeszcze jest w nim super? Nie musisz mieć żadnych super zdolności w gotowaniu. Przepis jest bajecznie prosty… praktycznie pasztet sam się robi 😉

 

Czego potrzebujesz?

2 średnie cukinie

2 średnie marchewki

2 średnie cebule

250-300 gram pieczarek

150 gram sera żółtego

4 jajka

1,5 szklanki kaszy manny

1,5 szklanki bułki tartej

(Uwaga: Dla osób bardziej FIT fajnym rozwiązaniem jest połączenie: 1 szklanka otrąb + 0,5 szklanki siemienia lnianego)

4 łyżki oleju

pęczek pietruszki

3 ząbki czosnku

3 duże szczypty majeranku

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka chilli

sól i pieprz

1 łyżeczka Vegety

duża szczypta czosnku niedźwiedziego

Blaszka w rozmiarach 30cm x 23cm

Przygotowanie:

  1. Na patelnię wrzucamy olej i pokrojoną w kostkę cebulkę. Należy ją zeszklić a następnie odstawić do wystygnięcia.
  2. Warzywa: cukinię, marchewkę, pieczarki oraz ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach. Dodatkowo idealny, wiosenny trening 😉
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do warzyw.
  4. Dodajemy zeszkloną cebulkę, posiekaną pietruszkę oraz 4 jajka.
  5. Dodajemy suche składniki, czyli kaszę manną i bułkę tartą (lub mieszankę bardziej FIT).
  6. Do całości dodajemy przyprawy i mieszamy. Całość nie może być wodnista.
  7. Wykładamy całość na blachę.  Można użyć papieru do pieczenia, ja natomiast bardzo delikatnie wysmarowałam blaszkę masłem (mam blaszkę z teflonem).
  8. Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy ok. 1,5h. Ja w międzyczasie wrzuciłam na 30 min termoobieg.
Pasztet warzywny

Pasztet warzywny

Smacznego!

 

Podobało się?